Træning i vand





Inden du starter



Har din hund skavanker, eller er den i et genoptræningsforløb skal du altid rådføre dig med din dyrlæge eller anden eksamineret fagperson inden opstart.





Træning i vand er sundt og et skånsomt alternativ til både aktivering, motionering, styrke-træning samt genoptræning. Vandets massefylde skaber opdrift og gør træningen optimal, for ældre hunde og hunde med gigt, idet hunden kun udsættes for en blid belastning af led og muskler. Genoptræning i vand kaldes også for hydroterapi.


Der er forskellige muligheder, når det kommer til træning i vand. Hvor nogle benytter hunde-svømmehal, tyer andre til waterwalker, andre igen benytter strand eller fjord. Hundesvømning og træning på et vandløbebånd kan ikke sammenlignes. Begge træningsformer har deres styrker og svagheder, og bør bruges til hver sin målgruppe. Men for alle nævnte trænings-former gør følgende sig gældende.



Vandsikkerhed



Hunde der ikke er vant med vand, kan ende i problemer når de løber og leger i vandet. De overser at vandoverfladen er ændret, og risikere at gå I panik når de ikke længere kan bunde. Hunde der bliver skræmt ved første møde med vand, kan tabe modet og helt modsætte nye forsøg i det våde element.


Hunde som ikke har lært at svømme, padler oftest kun med forbenene. Det er en hård kamp at holde sig oven vande med denne teknik og kræver en hurtig handling fra hundeejeren, så udfaldet ender lykkeligt.



Den rigtige redningsvest



Hvis du træner i en svømmehal, er der ofte redningsveste du kan benytte. Vil du hellere selv investere i en redningsvest til din hund, skal du vælge en der er slidstærk, lavet af vandtætte materialer og være justerbar, så den passer din hund i vægt og størrelse.


Ved sejlsport eller badeture på stranden er en redningsvest med håndtag og D-ring at foretrække. Håndtaget benyttes til at løfte din hund op af vandet, men kan også bruges under indlæring i svømmehal, til at støtte hunden. D-ringen giver dig mulighed for at fastgøre en line til redningsvesten, så hunden ikke driver ud på åbent hav.



Vandets temperatur



Vær opmærksom på at koldt vand ikke gør noget godt for muskler og sarte led. Bader din hund ved strand eller fjord, skal du være opmærksom på hvor langt hen i efteråret, den kan holde til at bade i det kolde vand.


- Vandet i svømmehaller ligger omkring 20-25 grader.

- Vandet i waterwalker ligger på omkring 26-28 grader.

- Vandet ved strand og fjord afhænger af årstiden – Vær opmærksom på vejret.



Træning i svømmehal



Svømmehaller er for ’alle’ hunde med tålmodige hundeejere. Her kan hunden boltre sig under kontrolleret forhold, og med sikkerheden i top. Der er plads til den ældre motionist og den kåde atlet – Men sørg for at de første lektioner foregår under kyndig vejledning af uddannet personale, så hunden lærer at finde balancen og bruger alle fire ben korrekt i vandet. Er bassinet aflangt skal du lære at vende hunden korrekt uden at vride den i ryggen.



Det er vigtigt hunden lærer at ligge lige i vandet, så den bruger sin krop optimalt. Hvis bag-benene hænger dybt i vandet er der risiko for overbelastning, idet hunden kun arbejder med sine forben. Er din hund nybegynder, svag i ryggen, mangler balance i vandet eller hænger med bagbenene, skal den benytte redningsvest så der sikres en bedre opdrift.


Svømning er godt for konditionen, kredsløbet og muskulaturen. Det er en sjov leg for mange hunde, når de først har lært at begå sig i vandet. Svømning er generelt godt til genoptræning, idet belastning på muskler, led og knogler mindskes i vand.



Træning ved strand og fjord



Tilvænning til vandet skal foregå i roligt tempo, i vandkanten og på hundens præmisser.


Sørg for at gå på så plan et underlag som muligt, og altid frem og tilbage af samme stykke af bredden, så eventuelle hældninger i vandet udlignes, herved sikres ensartet træning af begge sider på hunden. Undgå træning i de kolde måneder, så hunden ikke udsættes for hypotermi.



Tegn på farer



Hold øje med at hunden ikke giver sig for meget, så den kollapser i vandet. Husk at hunde med hjerte- og lungeproblemer ikke tåler at blive ophidset. Vær særlig forsigtig med kortnæset hunderacer, idet deres vejrtrækning forværres i varmt vejr. Tegn på kollaps kan være en kraftig vejtræning, savle og/eller manglende balance.

  1. Sørg for at hundens stressniveau ikke kører op, og vurder hundens kondition, så den ikke bliver udmattet under leg, da risikoen for skader øges.
  2. Sikre dig at pulsen ikke bliver for høj. Lyt til hundens vejrtrækning eller mærk på hjertet for at registrere om det banker for hurtigt.
  3. Tjek at tungen ikke bliver blå. Det kan være tegn på at blodet ikke iltes hurtigt nok, ift. den belastning hunden udsættes for (enkelte racer har blå tunge fra naturens side).


Kennel Vistruphus