Normaladfærd - Welsh Corgi Cardigan* Er der forskel på en jagt- og hyrdehunds racespecifikke normaladfærd?
* Kræver hyrdehunderacer en særlig forståelse ift. indlæring?
* Hvad er normaladfærd hos en welsh corgi cardigan?

Racen omtales ofte som sød og imødekommende, en hund af god størrelse, lærenemme og gode som familiehunde. Vores race er en hyrdehund og er en race med et naturligt højere energiniveau end andre racer som jagt-, brugs- samt selskabshunde. Der findes mange forskellige hyrdehunderacer, og hver har de deres måde at hyrde dyrene på, vores race er eksempelvis en driver hvor f.eks. Border Collien er en samler. Hyrdehunde er meget intelligente, og indlæringen sker hurtigt, du skal derfor kende lidt til deres normaladfærd for at opnå den bedste forståelse og samarbejde med din hund.

Problematisk normaladfærd er en forventelig adfærd for den enkelte race, men kan være problematisk for hundeejer hvis den er særligt udtalt.


Problematisk normaladfærd

• Hyrdeinstinkt - børn, voksne, cykler samt dyr i bevægelse
• Noget gøende – særligt ved indtræden på eget territorium
• Opmærksom – visuelt som akustisk (pas på negativ stress)

Problemadfærd er en uvane eller et problem hos hunden, der ikke virker naturligt for racen at udvise. En adfærd som højst sandsynligt ikke er medfødt og genetisk fastsat.


Problemadfærd
• Aggressiv adfærd over for hunde og mennesker
• Uønsket jagtadfærd (nedlægge et bytte)
• Overdreven graveaktivitet udendørs


Hyrdeinstinkt

At hyrde er en form for hæmmet jagtinstinkt, hvor hunden er avlet til kun at flytte på ”byttet” og ikke fange og nedlægge det. Ingen kan fjerne hundens medfødte hyrdeinstinkt, når den først har opdaget, at den er i besiddelse af det. Det er en egenskab der har taget generationer at fremavle. Træning af andre aktiviteter, kan være medhjælpende til at instinktet bliver aftagende, men hundens trang til at hyrde vil altid bestå.


Energiniveau

Du skal være bevidst om, at energiniveauet hos hyrdehunde generelt er højere end hos andre racer. Det betyder, at de er lettere at køre op i gear. Det kan være meget brugbart i nogle arbejdsopgaver og mindre godt hjemme i stuen. Det er derfor vigtigt, at du fra start får indlært mange øvelser der omhandler ro.

Træning

Træningsmæssigt er vores race meget intelligente og lærenemme ift. nye øvelser, også alle dem vi ikke ønsker de skal lære. Det er racer der elsker at arbejde. Den skal stimuleres og elsker både fysiske og psykiske udfordringer.


Hundeejer - typiske fejl

• Manglende tålmodighed
• Manglende forståelse for hundens udviklingsfaser
• For tidlig indlæring ift. alder eller hundens niveau

• Træning uden reelle og planlagte delmål


Hundeejer – opnå gode resultater

• Planlægning – giv hunden tid
• Tålmodighed
• Drop frustrationer og konflikter

• Slip kontrollen og lad hunden udvikle sig


Stressadfærd

Racen kan have tendens til at udvise stressadfærd i adolescens perioden. Adolescensen er den periode, hvor den store hvalp (fysisk kønsmodning) og den unge hund (psykisk kønsmodning) begynder at praktisere livet som voksen hund. Det kan mentalt være en svær overgang, med naturlige udfordringer, hvorfor de har lettere til at stresse. Det er en overgang som kræver mere af dig som hundeejer, hvor fokus skal rettes på hundens stadie, indlæringsevne og behov. Nedbring de fysiske aktiviteter og tilføj nogle afstressende opgaver som kræver lidt hjernegymnastik.

UNDGÅ - Lange gåture, boldleg, Cykling, løbeture etc.

TILFØJ – Hjernearbejde i form af; nosework, mantrailing, spor, søg af genstande, fodersøg etc.


I denne periode ses ofte: overspringshandlinger, forhøjet energi, glemmer tidligere indlæring, bruger lyd oftere, forhastet og forvirret, leger vildere eller virker rastløs indendørs.