Nytår med din hund







Mange hunde trives ikke med fyrværkeri og oplever enten ubehag eller angst ved for høje lyde (tordenvejr, skud og fyrværkeri). Det er ikke altid kun braget og de hvinende lyde der udløser ubehag, men kombinationen af høj lyd samt kraftige lysglimt.


I nogle tilfælde er der sket noget der udløser nytårsangsten, andre gange er der ingen kendt udløsende årsag. Nogle hunde vænner sig til fyrværkeriet over tid (dette kaldes habituering), mens andre bliver mere bange for hver gang de udsættes for fyrværkeri (dette kaldes sensibilisering). Nytårsaften kan derfor være en særlig udfordring for vores dyr.



Forebyggende



Forbyggelse for nytårsangst er bedst. De høje lyde kan vi gradvist tilvænne hunden, men selve lysinfernoet, kan være en stor udfordring og svært at træne. Tilvænning er bedst i hundens tidlige alder, og er altafgørende for hvordan den vil opleve fremtidige nytårsaftner. Det mest optimale er, at tilvænne hunden over en længere periode, gerne flere måneder før nytårsaften.


Det er bestemt også muligt, at træne en voksen ikke-lydangst hund, for at reducere risikoen for ubehag på høje lyde. Dette kræver, at du er god til at læse hundens kropssprog, så du kan justere trænings- og lydniveauet, så du ikke ved en fejltagelse gør hunden bange for de lyde der afspilles. Overvejer du at træne forebyggelse af den voksne hund til nytår, er det klogt at kontakte en dygtig hundetræner/adfærdsbehandler for rådgivning.



Når hunden har oplevet ubehag - er angst



Hunde kan udvise angst på mange måder, de mest almindelige signaler er, at den ryster, gemmer sig, søger unødig kontakt til dig, går rastløst rundt, begynder at gø, savler eller trækker vejret hurtigt. En ellers renlig hund kan gå hen og 'have uheld', hvor andre kan nægte at indtage føde. Hunden kan være så optaget af sin angst, at den ikke lystrer, når du beder den om at gøre simple ting. Skulle din hund udvise angstlignende signaler, er det bedste du kan gøre, at udvise ro og være til stede, undlad selv at stresse op grundet ubehaget hos din hund.


Hvad kan du som hundeejer gøre hvis hunden allerede har oplevet angst?

Desværre er det ikke altid muligt helt at fjerne hundens angst for høje lyde. Nogle gange vil træning være med til at dæmpe hundens angst, så det er lettere for den at klare lyden.



NAN1 - modermælkserstatsning



Modermælkserstatningen NAN1 er blevet benyttet af nogle hundeejere, til brug på hunde nytårsaften som beroligende middel. Mange har fortalt om en positiv effekt, andre om ingen effekt. Vil du hindre ’ødelagt mave’ kan du benytte NAN1 som er laktosefri. Produkt er tiltænkt små babyer, hvorfor jeg har rådført mig med to dyrlæger ift. hvad midlet gør ved vores hunde, idet der ikke forefindes noget evidens.


NAN1 indeholder et mælkeprotein som også findes Zylkené, der er et beroligende middel til hunde. Zylkené virker angstdæmpende og beroligende, med et mælkeprotein, som i mavesækken spaltes til et protein med stesolidlignende virkning. Det er højst sandsynligt noget tilsvarende der gør sig gældende for NAN1. Begge produkter kan have varierende effekt på hunden, fra ingen effekt til nærmest sovende hunde.



Zylkené, Kalm & AnxiCalm (kosttilskud)



Zylkene er et naturligt fodertilskud som virker angstdæmpende og beroligende. Det indeholder et mælkeprotein, som i mavesækken spaltes til et protein med stesolidlignende virkning. Produktet er laktosefrit (laktose kan forårsage diarré hos nogle hunde).


AnxiCalm er et kosttilskud med tryptofan. Tryptofan findes naturligt i visse fødevarer og er med til at øge seritonin niveauet i hjernen (det stof som er med til at gøre os glade). Midlet er ikke at forveksle med anden medicin der hedder AnxiCalm til mennesker.


Kalm er et kosttilskud der indeholder en kombination af de naturligt forekommende essentielle aminosyrer som L-Tryptophan, T-Theanin, peptider og B-vitamin, som findes naturligt i en række fødevarer som mælk, kød, fisk fjerkræ samt forskellige kerner, frø, frugt og nøder.


Oplever du ikke tilstrækkelig effekt med Zylkené, Kalm eller AnxiCalm kan du supplere med Adaptil produkter. Zylkené må ikke tages sammen med anden nytårsmedicin.



Receptpligtig medicin



Hvis hunden er ekstremt angst for fyrværkeri, kan den behandles med angstreducerende medicin på kort sigt. Tidligere blev der anvendt medicin indeholdende acepromazin (Plegicil) og levomepromazin (Nozinan), til hunde med lydangst (kilde, FirstVet).


Det er nu påvist, at disse præparater kan gøre hunden endnu mere følsomme over for lyde, og derfor frarådes det at bruge omtalte i forbindelse med lydangst. Der findes i dag andre receptpligtige lægemidler der kan bruges alene eller med andet, såsom “Sileo”, som både er beroligende og angstreducerende.


Hvis du vurdere at din har brug for hjælp af receptpligtig beroligende medicin pga. nytårsangst, skal dyret undersøges fysisk, og dyrlægen skal have lyttet på hjerte og lunger. Dette skyldes at mange af de beroligende lægemidler kan påvirke kredsløbet, og det er derfor vigtigt at vide, at hjertet og lungerne fungerer som de skal, før dyrlægen udlevere medicin eller udskriver en recept.



OBS!



Lægemiddel fjerner ikke angsten hos hunden, midlet virker alene som en dæmper. Efterlad derfor ALDRIG hunden alene hjemme i troen om at alt er godt, og sørg for at der er en voksen til stede når klokken slår 24.00.



Kennel Vistruphus