Før du køber hundDet er nærliggende først og fremmest at tænke på glæderne, ved at være hundeejer, og glæder er der mange af, men det har også sin pris. Det kræver en del arbejde at holde hund, og der vil komme udfordringer store som små. Er du heldig bliver hunden 10-15 år. Det er længe at skulle tage ansvar for et levende væsen, det forpligtiger i forhold til tid og omsorg men også økonomisk. Overvej planerne nøje inden anskaffelse, du bliver meget afhængig af en hund eller rettere, hunden er meget afhængig af dig som hundeejer.


Hunde mistrives

Hvert år aflives tusindvis af hunde, fordi deres ejere ikke magter dem grundet problemer med hundens adfærd (måske valgte de den forkerte race ift. egne evner). Andre hunde mistrives i hjemmet, fordi de er misforståede eller fejlhåndterede.

Når hunden er ankommet, skal du dele dit hjem på godt og ondt. Der vil forekomme snavsede poter, hundehår, kødben og andre "efterladenskaber" på gulvet.


Vær realistisk

Hvis du tænker på at anskaffe en hund, er der derfor nogle overvejelser, du bør gøre dig - Vær realistisk, og stil dig selv nogle spørgsmålinden anskaffelse af hund.* Hvilke behov og forventninger har du til din hund?
* Hvad vil du ikke kunne acceptere ift. adfærd hos din hund?
* Er I et par der skal have hund – Er I enig omkring opdragelsen?
* Undersøg forskellen på racerne (selskabs-, hyrde-, jagthund etc.)
* Besøg flere opdrættere med de hunderacer der tiltaler dig

Har du den nødvendige tid til at holde hund?

Alle hunde har brug for at være sammen med sin hundeejer. Alt i alt skal du kunne afsætte 1-2 timer dagligt til beskæftigelse af hunden, gerne i form at træning og leg. En hund bør ikke være alene mere end 5 og max. 8 timer dagligt, dette er inkl. transporttiden til og fra arbejdspladsen.


Skal alle hunde aktiveres hver dag?

En hund har brug for at møde andre hunde, snuse og undersøge ("læse avisen"), opleve nye lyde, se børn og ældre på gaden. Hunden vil have godt af en tur i det fri hvor det er tilladt at have hunde løs. Hunden skal luftes uanset vind og vejr, sommer eller vinter.


Har du en sund økonomi?

Anskaffelsesprisen er som oftest den mindste post og ligger i et prisleje på mellem kr. 8.000 - 21.000 for en racehund med stambog.


Det er ikke unormalt at en familiehund gennemsnitlig koster kr. 1.000,- om måneden. Omkostninger i form af, foder, dyrlægebesøg, vaccinationer, pelspleje, loppemidler, hundetræning, pensionsophold, udstyr og forsikring.

Har du et netværk der kan hjælpe i en nødsituation?


I en fortravlet hverdag går ting ikke altid som planlagt. I en familie vil der typisk være flere om at tage sig af hunden, men bor du alene bør du overveje, hvem der kan træde til ved sygdom, overarbejde, rejser etc.


Hvordan er din boligsituation?

Hvis ikke du bor i egen bolig, skal du sikre at det er tilladt at holde hund. Hunde bliver påvirket af lyde og synsindtryk - nogle racer er mere gøende – Tag dette med i overvejelserne så din hund ikke bliver til gene for naboerne.

Bor du i hus med have, kan du benytte dig af haven. Det er vigtigt at understrege at hunden skal uden for bøgehækken så den bliver socialiseret og miljøtrænet. En succesfuld miljøtræning vil betyde, at den voksne hund kan slappe af koncentrere sig, også når der er aktivitet omkring den. En hund trives lige godt om det er i lejlighed, i hus eller en gård på landet.

Hund og børn sammen?

Med hund og børn i hjemmet, er det vigtigt at alle kender og følger de fastsatte regler. Regelsættet skal være på plads inden hunden ankommer. Børnene skal lære at være hundevenlige, og hunden skal lære at være børnevenlig.


Ingen racer er forprogrammeret børnevenlig, men de fleste racer vil være overbærende og tillidsfulde i omgangen med børn, hvis de har været præget på børn fra de var hvalp. Det er altid den voksnes ansvar at barn og hund får nogle gode oplevelser sammen.


Stor eller lille hund – selskab eller brugshunderacer?

Mange vælger en mindre hund frem for de helt store hunderacer af praktiske grunde. Men du kommer ikke lettere til en velopdragen hund blot ved at vælge en mindre race. Hundens adfærd er ikke mindre udtalt blot fordi den er lille. En mindre hund har lige så stort behov for opdragelse og mentaltræning som en stor hund. Dog kan små hunde syne lettere at håndtere alene grundet dens størrelse.


Valg af hundens størrelse bør også afhænge af din boligsituation. Bor du i etageejendom kan trapper være en udfordring for dig og hunden. Daglig gang på trapper er en stor belastning for hundens knogler og led, hvilket på sigt kan give slidgigt. Hvalpen skal derfor bæres det første år hvor den er i fysisk udvikling.


Hanhund eller tæve?

Hanhunden er større og kraftigere. Hanhunden kan have en større tilbøjelighed til at ville "prøve sin ejer af”, hvis han får lov. Det sker at hanhunden, strejfer og opsøger løbske tæver, andre mister helt appetitten og virker ukoncentreret.


Tæver kan også udvise karaktertræk som ”her kommer jeg”, men dette ses specielt over for andre tæver. Tæven virker på mange som mere forsigtig. Tæven kommer i løbetid 1-2 gange årligt af ca. tre ugers varighed.


Hanhunde og tæver kan stort set opnå de samme resultater i træningssammenhæng. De er som udgangspunkt lige sociale og kærlige.


Afholdelse af ferie ved anskaffelse?

Sørg for at holde ferie i forbindelse med hundens ankomst og gerne 14 dage. Hunden skal have lov at falde til i sit nye hjem, uden straks at blive ladt alene i mere end få minutter ad gangen.

I de første dage skal hunden have ro, og du bør kun gå korte ture. Vent med at invitere familie og venner over for at se det nye vidunder. Hvalpe især, har brug for at falde til og finde tryghed til sin nye familie. Den lille hvalp har været vant til at have sin mor og søskende omkring sig, så det er en brat omvæltning den udsættes for.

Kennel VistruphusHolmevej 1, 4390 vipperød | .+45 26 20 08 20