Nye indlæg

Sundhed hos Welsh Corgi Cardigan

20-03-2017 12:19
Det var med vemod, at jeg i weekenden (18/3 2017) læste en debat på facebook omhandlende vores race, Welsh Corgi Cardigan.

Bølgerne gik højt, fokus var rettet uhensigtsmæssigt om særligt et individ. Det var meget trist læsning, særligt taget i betragtning af, at flere hundeejer ”skriger” for mere åbenhed, men når viden bliver fremlagt, oplever jeg også, at den tøjles med følelserne uden på kroppen. Det er ikke målet med vidensdeling, ej heller er det konstruktivt, og slutteligt så fremmer det ikke udviklingen for vores race.

Mange emner blev vendt i omtalte tråd, såsom;
• En god repræsentant for racen
• Krav om sundhed ift. udstilling
• Størrelsen på vores hunde
• Short Ulna, kontra brug af andre søskende i avlen
• Hoftedysplasi, kontra manglende undersøgelser

Det ER sørgeligt, når få individer rammes af lidelser og- eller sygdomme. Vi som opdrættere så os gerne fri for sådanne hændelser. Der er ingen facitliste, når det kommer til opdræt. Selv med den bedste research og mange undersøgeler, kan vi som opdrættere aldrig være 100 % sikker på resultatet. Det er ikke ensbetydende med, at vi er ligeglade. Det betyder heller ikke, at mor og far ikke er gode repræsentanter hver for sig, men sammen er de et dårligt match, som ikke skal gentages. Vi må ikke tage en hel race som gidsel, når vores hund ikke lever op til standarden. Det finder jeg som opdrætter helt urimeligt og det fremmer på ingen måde eget forhold eller racen.

Vi har drøftet Short Ulna og HD rigtig mange gange, og WCK har haft et udmærket seminar sidste år i maj. Meget få deltog i dette seminar, hvilket jeg kan undre mig over, taget i betragtning af emnets lyst til debat.
HD er et emne vi også har haft oppe i SU (WCK’s sundhedsudvalg) og her har WCK også fremlagt udvalgets undersøgelser for vores hunde.

På baggrund af alt den debat, og særligt om at HD også skal komme i betragtning for vores race. Så har HUNDEN netop i denne måned en hel artikel om udviklingen af HD.

Jeg er særligt glad for at læse i artiklen, at dyrlægerne og forskere nu konkludere, at det forholder sig anderledes med vores chondrodystrofe racer, noget vi opdrættere har påberåbt os i mange år.

Der skrives således i artiklen;
De såkaldte chondrodystrofe racer har f.eks. en lidt afvigende anatomi i hofter og albuer, der kan gøre det sværere at vurdere billederne ud fra samme kriterier, som hunde uden denne form for ”dværgvækst”.

Personligt bruger jeg ikke DKK, når jeg får røntgen mine hunde, netop fordi der ikke er opsat en norm for dværge, er det med risiko for fejlbedømmelse. Her har OFA til gengæld en kæmpe database med over 10.000 hunde (Corgi) på verdensplan, og her vurdere jeg, at jeg bedre kan sammenligne mine resultater med andre hunde for netop min race.

Hvorvidt man ønsker at fotografere sine hunde eller ej, må være op til den enkelte opdrætter (vi har ikke et krav herom). Som DKK netop også forklarer, så kan der være særlige tilfælde, hvor en hund besidder en række andre egenskaber, der kan være værdifulde for racen.

Med dette oplæg håber jeg på en konstruktiv vidensdeling, og sidder du inde med viden om vores race (godt som skidt) så vil jeg anbefale, at du retter henvendelse til WCK’s sundhedsudvalg. Herved bliver vi opdrættere informeret såfremt det er relevant, og kun via denne dialog kommer vi fremad.

Du kan læse artiklen om HD fra HUNDEN via dette link; Statistik over røntgenbedømmelser i 2016.

Kategori: Sundhed

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image

 
Kennel Vistruphus v/Henriette Vistrup | Holmevej 1, DK-4390 Vipperød  | Tlf.: +45 2620 0820 | vistruphus@gmail.com