Nye indlæg

Hunde og nytårsaften

Skrevet af Henriette Vistrup
06-06-2015 12:00
I 2014 kom der nye skærpede regler for, hvornår der måtte sælges og affyres fyrværkeri. Fyrværkeri må først sælges fra den 15. december og frem til den 31. december. Der må kun affyres fyrværkeri fra den 27. december til den 1. januar. Det afhjælper ikke de angste hunde, men det er et skridt i den rigtige retning, trods alt!

Desværre er mere end 30 % af alle hunde angste for høje lyde (tordenvejr, skud og fyrværkeri). Det er ikke altid kun braget der udløser ubehag, men selve kombinationen af høj lyd samt kraftige lysglimt. Nytårsaften kan derfor være en særlig udfordring for vores 4-benede venner.


De høje lyde kan vi gradvist tilvænne hunden, men selve lysinfernoet, kan være en stor udfordring og svært at træne. Tilvænning er bedst i hundens tidlige alder, og altafgørende for hvordan den vil opleve fremtidige nytårsaftner. Du SKAL allerede nu i gang med at ”træne” din hund. Det optimale havde dog været, om hunden var blevet tilvænnet over en længere periode allerede fra starten af foråret.

Mentalt er der stor forskel på understimulerede hunde og nervøse hunde. Nogle hunde
kan lydtrænes ved at lytte til en CD med forskellige lyde, mens andre hunde hurtigt opfatter det ikke er fyrværkeri, ikke mindst fordi lysglimtene mangler. Sidstnævnte gruppe får ingen gavn af lydterapi. Du kan bestille en CD med lydtræning via Dansk Kennel Klub samt Dyrenes Beskyttelse.

Hvordan kan du som hundeejer forebygge og hvad gør man hvis hunden allerede har oplevet ubehag og derfor føler angst? - Desværre er det ikke altid muligt helt at fjerne hundens angst for høje lyde. Nogle gange vil træning være med til at dæmpe hundens angst, så det er lettere for den at klare lyden. Nedenfor har jeg nævnt lidt gode råd som kan hjælpe dig på vej!

Hvad gør jeg som opdrætter
1. Jeg sørger for, at mine hunde får tilstrækkelig motion på selve dagen (nytårsaften). Jeg går gerne en lang tur i skoven om formiddagen. Sidste tur går jeg kl. 20.30 og altid med hundene i snor - Har jeg mulighed for det, køre jeg lidt væk fra villaveje, så hundene ikke bliver pludselig overrasket fordi naboen affyrer tidligt ude i sin have.

2. Jeg tager aldrig mine hunde med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste. Mine hunde kommer tidligst ud igen ca. kl. 01.30. Jeg affyrer aldrig fyrværkeri nær hjemmet, og har en god nabo som viser hensyn til mine hunde.

3. Bordbomber, skralder og truthorn er bandlyst i mit hjem af hensynet til mine hunde. Jeg tænker over atypisk opførsel, som f.eks. udklædning (parykker, sjove skæg mv.)

4. Mine hunde er aldrig alene hjemme nytårsaften, og jeg bliver indendørs sammen med hundene når der affyres fyrværkeri.

5. Mine hunde bliver passet, hvis jeg er inviteret ud og ikke kan/må have dem med. Hundene er hos mennesker de kender, og hvor der ikke bliver affyret voldsomt meget fyrværkeri.

6. Jeg sørger for, at gardinerne er trukket for vinduet og lamper er tændt, så lysglimt fra fyrværkeriet sløres.

7. Jeg har fjernsynet tændt i stuen og afspiller roligt musik i bryggerset, så der er beroligende lyde, hvilket gør mine hunde mindre opmærksomme på lydene udenfor.

8. Hvis mine hunde søger væk, og går ind i et andet rum, får de lov til det. Jeg løfter ALDRIG mine hunde op for at vise dem fyrværkeriet gennem vinduet (det kan fremkalde ubehag).

9. Jeg står ikke ved vinduet og beundre fyrværkeriet, jeg forholder mig roligt og behersket i sofaen eller sammen med de gæster der er inviteret.

10. Jeg trøster ikke mine hunde hvis et brag har vagt deres opmærksomhed. Jeg afviser ikke mine hunde, hvis de søger kontakt, men jeg tager dem ikke op eller nusser og klapper dem.

11. Jeg har installeret en DAP (elektrisk diffusor) i stuen 3 uger før nytårsaften samt sprayet hundenes kurve som forebyggelse.

12. Mine hvalpe og unghunde er KUN sammen med andre voksne hunde, hvis den ældre hund har en god adfærd ift. fyrværkeri, samt er stabil og rolig - Kun herigennem vil den ældre hund være en god læremester for hvalpen!

Typiske tegn på at hunden er angst
Hunde kan udvise angst på mange måder, de mest almindelige signaler er, at den ryster, gemmer sig, søger unødig kontakt med dig, går rastløst rundt, begynder at gø, savler eller trækker vejret hurtigt. En ellers renlig hund kan gå hen og blive urenlig, den kan nægte at indtage føde til sig. Hunden kan være så optaget af sin angst, at den ikke lystrer, når du beder den om at gøre simple ting. Skulle din hund udvise angstlignende signaler, er det bedste du kan gøre, blot at udvise ro og være til stede – hverken ynk eller ekstraordinær omsorg afhjælper hundens angst, tværtimod!

Hvad er Adaptil?
DAP (Dog Appeasing Pheromone) fås både som en spray, halsbånd og som elektrisk diffusor. DAP afgiver et signalstof, feromon som fordamper ud i rummet. Feromon har en beroligende virkning på hunde, det er et stof som tæven udskiller fra mælkekirtelområdet, når hun har hvalpe. Feromonet har en stor betydning for hvalpens binding til tæven, som giver tryghed, så den har mod på at udforske verden. Produkterne er skabt så de efterligner tævens feromoner, og herved giver hunden en naturlig følelse af tryghed. Adaptil er et forebyggende produkt – Det er ikke hormoner eller et lægemiddel – Feromoner er ikke sløvende eller bedøvende, det er et lugtløst signalstof.

Hvad er Thundershirt?
Thundershirt er en patentanmeldt trøje, som lægger et konstant og blidt pres på hundens krop, som har en beroligende effekt på hundens nervesystem. At bruge pres som en metode til at afhjælpe angst, har været en normal praksis i mange år på både dyr og mennesker. Som med så mange andre ting, så er det desværre ikke alle hunde, der har gavn af Thundershirt. Oplever du ikke tilstrækkelig effekt kan du supplere med Adaptil Diffusor eller Adaptil Spray.

Thundershirt er effektiv mod bl.a.
• Frygt for torden og fyrværkeri
• Problemer med overdrevet gøen
• Hyperaktivitet
• Hunden trækker kraftigt i snoren på gåture
• separationsangst
• Angst for at rejse
• Burtræning og lignende

NAN1, modermælkserstatning
De seneste 2 år har flere og flere hundeejere nævnt modermælkserstatningen NAN1 til brug på hunde nytårsaften som beroligende middel. Mange har fortalt om en positiv effekt, andre ingen og nogle få om "ødelagte" maver grundet laktosen i mælkeerstatningen. Da dette produkt er egnet til små babyer som får stor gavn også af laktosen, har jeg spurgt 2 dyrlæger hvad middel gør ved vores hunde, for der er endnu ikke lavet nogle videnskabelige ”test”.

NAN1 indeholder et mælkeprotein som også findes Zylkené, der er et beroligende middel til hunde. Zylkené virker angstdæmpende og beroligende, med et mælkeprotein, som i mavesækken spaltes til et protein med stesolidlignende virkning. Det er højst sandsynligt noget tilsvarende der gør sig gældende for NAN1. Begge produkter kan have varierende effekt på hunden, fra ingen effekt til nærmest sovende hunde.

Zylkené & AnxiCalm (kosttilskud)
Zylkene er et naturligt fodertilskud som virker angstdæmpende og beroligende. Det indeholder et mælkeprotein, som i mavesækken spaltes til et protein med stesolidlignende virkning. Produktet er laktosefrit (laktose kan forårsage diarré hos nogle hunde).

AnxiCalm er et kosttilskud med tryptofan. Tryptofan findes naturligt i visse fødevarer og er med til at øge seritonin niveauet i hjernen (det stof som er med til at gøre os glade). Midlet er ikke at forveksle med anden medicin der hedder AnxiCalm til mennesker.

Oplever du ikke tilstrækkelig effekt med Zylkené eller AnxiCalm kan du supplere med Adaptil produkter. Zylkené må ikke tages sammen med anden nytårsmedicin.

Sileo (lægemiddel)
Sileo et receptpligtigt lægemiddel som anvendes til hunde for at reducere akut angst og frygt i forbindelse med støj. Det aktive stof i Sileo, dexmedetomidinhydrochlorid, er en type beroligende lægemiddel, kaldet en alfa-2-adrenoceptor-agonist. Det virker ved at forhindre frigivelsen af neurotransmitteren noradrenalin fra kroppens nerveceller. Eftersom noradrenalin er involveret i opretholdelsen af vagtsomhed og årvågenhed, vil reduktion af dets frigivelse reducere graden af akut angst og frygt i forbindelse med støj.

Sileo påføres slimhinderne i hundens mundhule mellem kinden og gummerne fra den fyldte mundsprøjte. Den første dosis gives, enten når hunden viser de første tegn på angst, eller når ejeren registrerer en typisk stimulus, f.eks. lyden af fyrværkeri eller torden.

Sileo må ikke anvendes til hunde med alvorlige hjerte- og blodkarlidelser, med alvorlige sygdomme,
f.eks. nyre- og leversvigt, eller til hunde, der blev uventet sløve efter en foregående dosis

OBS
Lægemiddel som skal købes via dyrlægen, fjerner ikke angsten – Midlet virker alene som en tilstand af bedøvelse og sløver hunden. Hunden er forsat angst, det ses bare ikke med det blotte øje. Efterlad ALDRIG hunden alene hjemme i troen om at alt er godt, og sørg for at der er en voksen til stede når klokken slår 24.00.
 

Kategori: Adfærd

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image

 
Kennel Vistruphus v/Henriette Vistrup | Holmevej 1, DK-4390 Vipperød  | Tlf.: +45 2620 0820 | vistruphus@gmail.com