Nye indlæg

Forstå foderdeklarationen

02-12-2014 11:08
Omsættelig energi
Den omsættelige energi er anført i kalorier. Energiindholdet angives i kilojoule (kJ). Tidligere blev det angivet i kilo-kalorier (kcal) der i daglig tale kaldes kalorier.
 
Hunden udvinder energi fra protein, fedt og kulhydrat. Er din hund meget aktiv, er det først og fremmest mængden af fedt i kosten, der bør øges, fordi fedt giver mest energi ved forbrænding. Får hunden for meget energi i forhold til, hvor meget den forbrænder, så bliver den overvægtig. Får hunden for lidt energi, opleves hunden som sløv og energiforladt.
 
Eksempelvis kan slædehunde i langdistanceløb have et dagligt energibehov på 6.000-10.000 kcal svarende til 3-5 gange behovet for en voksen person, der vejer 70 kg.
 
Protein
Proteiner er kroppens byggesten. De er en vigtig del af hundens krop, kost og sundhed. Protein består af aminosyre, der er med til at opbygge og vedligeholde muskler og væv, og hunden bør hverken få for meget eller for lidt.
 
Kroppen anvender protein til opbygning og reparation af bl.a. knogler, muskler, bindevæv, dannelsen af blodlegemer, dannelsen af antistoffer og et stærkt immunforsvar.
 
Forarbejdet animalsk protein er defineret i den nyeste EU-lovgivning. Betegnelsen erstatter den gamle betegnelse "kød", som ikke længere må anvendes. Typisk anvendes specifikke ingredienser sammen med betegnelsen, så du som forbruger tydeligt kan se, hvilke kødtyper betegnelsen dækker over.
 
Kulhydrater
Kulhydrater er kroppens kilde til hurtigt brændstof. Kulhydrater er sukkerstoffer, som kroppen bl.a. anvender til at tilføre energi til musklerne. Hunden har egentlig ikke brug for kulhydrat, da den selv kan omdanne proteiner og fedt til kulhydratet glukose.
 
Sammen med protein og fedt er kulhydrat en af kostens grundlæggende bestanddele. De gode og langsomt omsættelige kulhydrater findes naturligt i bl.a. i korn, ris, majs og kartofler og udvindes fra stivelse i fødevarer.
 
Andre kulhydrater er kostfibre, som kroppen ikke kan optage. Denne type kulhydrater sikrer en god mæthedsfornemmelse og en god fordøjelse.
 
Fedt
Fedt er et nødvendigt næringsstof i den rette mængde og af den rette type. Fedt indeholder dobbelt så meget energi som kulhydrater og er hundens vigtigste energikilde. Mange vitaminer skal desuden indtages sammen med fedt for overhovedet at kunne blive optaget i hundens krop.
 
Videnskabelige forsøg har vist, at hunde, der fodres med et fedtholdigt foder præsterer bedre, samtidig med at risikoen for skader mindskes, idet kroppens eget fedtlager ikke opbruges. (her tænkes på AKTIVE hunde)
 
Vand
Vand er livsvigtigt, og kroppen hos en hund består af ca. 65 % vand. Vand indgår i alle kroppens celler.
 
Når du fodre med tørfoder, er det vigtigt, at hunden altid har adgang til frisk vand hele døgnet rundt.
 
Tørfoder indeholder ikke meget vand, og som en tommelfingerregel bør hunde på tørfoder derfor drikke mindst 2-3 gange foderets vægt i vand.
 
Konserveringsmidler
Kan eksempelvis være fosforsyre, der har en konserverende effekt. Fosforsyre har også en urinforsurende effekt.
 
Taurin
Er et essentielt næringsstof (aminosyre). Hundens krop kan ikke selv producere taurin i tilstrækkelig mængde. Taurin er en essentiel aminosyre, der bidrager til en normal udvikling og vækst hos hvalpe, et velfungerende stofskifte og immunforsvar, et godt syn, en normal hjertefunktion, normal hud og pels samt til en normal nyrefunktion. Derudover bidrager taurin til en god fertilitetsevne, der resulterer i sunde og raske hvalpe.
 

Vitaminer & mineraler

Hvad er antioxidanter?
I biologien er antioxidanter defineret som enhver substans, der i relativt lave koncentrationer kan hæmme eller forhindre iltning (oxidation). Antioxidanter er naturligt forekommende i levnedsmidler og anvendes desuden som tilsætningsstoffer heri og som kosttilskud for at forebygge sygdomme.
 
Hvad er mineraler?
Mineraler inddeles i makromineraler, spormineraler og mikromineraler alt efter hvor store mængder kroppen har brug for. Mineraler optages i form af grundstofsalte fra fodret, og de fleste er lige så biologisk vigtige som vitaminer.
 
Makromineral (over 100 mg);
Kalk, magnesium, fosfor, kalium, natrium, klor og svovl. (Heraf er kalium, natrium og klor elektrolytter)
 
Spormineral (Fra 1 – 100 mg);
Jern, zink, kobber, mangan.
 
Mikromineraler (under 1 mg);
Cæsium, fluor, germanium, jod, klor, krom, kobolt, lithium, molybdæn, nikkel, rubidium, selen, silicium, strontium, tin og vanadium.

Mineralerne er sammen med proteinerne populært sagt organismens byggestene, og de indgår i en mængde enzymprocesser ligesom spormineralerne.
 
Flere af spormineralerne er nøjagtig ligeså vigtige som makromineralerne på trods af, at de optræder i så små mængder. En del af mineralerne og spormineralerne er giftige i for store mængder, specielt i uorganiske former.
 
Mineraler, spormineraler og vitaminer bør indtages sammen, da de samarbejder og på mange måder er afhængige af hinanden.
 
Råaske
Er foderets andel af uorganisk stof, dvs. stof, som ikke kan optages af organismen. Råaske er den del af foderet, der indeholder mineraler. Det opfattes som den samlede sum af mineraler.
 
Vitamin A
Vitaminet bidrager til et godt syn, en god hørelse, sund hud og pels samt sunde slimhinder. Derudover fungerer vitaminet som en antioxidant og styrker immunforsvaret. Vitamin A findes naturligt i bl.a. æg og lever.
 
Vitamin C
Vitaminet forhindrer farveændringer i foder der udsættes for ilt. Stabiliserer den røde farve i kød og bruges desuden til at regulere surhedsgraden. Vitaminet fungerer som en antioxidant, dvs. den beskytter kroppen mod frie radikaler. Hunde kan selv danne C-vitamin (i modsætning til mennesker) og har derfor ikke et ernæringsmæssigt behov. Vitamin C findes naturligt i bl.a. kartofler og andre grønsager.
 
Vitamin D
Vitaminet hjælper kroppen med at optage den nødvendige mænge af calcium og fosfor, som er vigtig for hundens knogler, tænder, muskler og nerver. Vitamin D findes naturligt i bl.a. fisk, lever og æg.
 
Vitamin E
Vitaminet lagres i hundens lever, muskler og fedtvæv og frigives fra vævene, når for eksempel hundens celler eller immunforsvar har brug for det. En overdosis vitamin E vil lagres i kroppen. Vitamin E også kaldet tokeferol findes naturligt i bl.a. koldpresset olier af majs, jordnødder, bomuldsfrø, hvedekim, kornprodukter og æg.
 
Jod
Er et spormineral, der har betydning for normal udvikling og vækst. Jod er med til at frigøre energi fra foderet. Mineralet medvirker til en normal funktion i skjoldbruskkirtlen. Mineralet findes naturligt i bl.a. havsalt og fisk.
 
Zink
Er et spormineral, der har stor betydning for hundens dannelse af hud og pels, vækst/knogleopbygning, insulinaktivitet, udnyttelse af vitamin A, kirtler, kønsorganer, sårheling og immunsystem. Mineralet findes naturligt i bl.a. kød, fisk, lever og ølgær.
 
Selen
Er et livsvigtigt mineral med antioxidant-effekt. Selen beskytter kroppen mod infektioner, styrker immunforsvaret og er blandt andet med til at nedsætte risikoen for kræft. Mineralet bidrager desuden til et velfungerende kredsløb. Selen findes naturligt i bl.a. lever, fisk og ølgær.
 
Calcium (kalk)
Er et mineral, der har stor betydning for kroppens udvikling og vækst. Findes naturligt i grønsager og fede fisk. Calcium udgør sammen med fosfor og magnesium den faste substans i knoglerne.
 
Fosfor
Er et mineral, der indgår i mange af kroppens systemer. Kroppen bruger fosfor til at nedbryde sukker til energi. Findes naturligt i alle fødevarer, da fosfor er bundet til protein. Fosfor virker i samspil med kalcium, og det rette kalcium/fosfor-forhold er et godt grundlag for en harmonisk vækst og velfungerende organisme. Væsentlige naturlige kilder er korn, kød og grønsager.
 
Magnesium
Er et mineral, der har stor betydning for, at kroppens funktioner fungerer normalt. Magnesium er afgørende for en normal hjerteaktivitet, et normalt stofskifte og for at hunden kan bruge sine muskler på normal vis. Mineralet findes naturligt i bl.a. kød og grønsager.
 
Siliciumdioxid
Er et mineral og fungerer som et antiklumpningsmiddel, det vil sige, at det forhindrer sammenklumpning af ingredienser i foderet i fremstillingsprocessen.
 
Calciumkarbonat
Er et mineral og betegnes i daglig tale ofte som kalk og anvendes som næringsstof. Tilsættes foderet, når den naturlige mængde ikke er tilstrækkelig. Calciumkarbonat bidrager til en sund krop. Anvendes ligeledes som surhedsregulerende middel.
 
Kaliumklorid
Er den kemiske betegnelse for salt. Salt tilsættes for at fremhæve en god smag. Salt er meget omdiskuteret, og skal begrænses i hundens foder og godbidder.
 
Zink metionin (zink)
Er et spormineral, der har stor betydning for mange af kroppens funktioner, herunder hud og pels, vækst/knogleopbygning, insulinaktivitet, udnyttelse af vitamin A, kirtler, kønsorganer, sårheling og immunsystem. Mineralet findes naturligt i bl.a. kød, fisk, lever og ølgær.
 
Kobber
Spiller blandt andet en vigtig rolle for hundens hormon- og proteinomsætning samt for overførslen af nerveimpulser.
 
Jern
Virker i samspil med blandt andet kobber og har en vigtig betydning for blodets dannelse.
 
Lecitin
Fungerer som en naturlig, effektiv antioxidant, der beskytter mod iltning og dermed er med til at bevare produkternes holdbarhed. Lecitin hæmmer harskning af fedt, men fungerer også som en emulgator, dvs. letter sammenblandingen af vand og olie. Lecitin findes desuden i alle celler i hundens eller kattens krop og har betydning for mange fysiologiske processer og bidrager dermed til velvære og trivsel.
 
Ølgær
Indeholder en række forskellige B-vitaminer og mineraler i naturlig og letfordøjelig form. B-vitaminer er godt for hud, pels, trædepuder og kløer.
 

Kostfibre & stivelse

Kostfibre er den spiselige del af planter, der ikke kan fordøjes af hundens egne enzymer. Fibre er afgørende for en god fordøjelse og et godt velbefindende. Indholdet af fibre i foderet er med til at skabe en god mæthedsfornemmelse, så hunden ikke mærker sult.
 
Hundefoder indeholder ofte stivelse fra byg, majs, ris eller hvede. Kroppen skal benytte insulin for at fordøje og nedbryde sukker. Jo mere insulin, jo højere vil blodsukkeret stige, og jo hurtigere vil hunden atter blive sulten.
 
Omsættelige (sunde) kulhydrater findes naturligt i bl.a. i korn, ris, majs og kartofler og udvindes fra stivelse i fødevarer. Andre kulhydrater er kostfibre, som kroppen ikke kan optage. Denne type kulhydrater sikrer en god mæthedsfornemmelse og en god fordøjelse.
 
Træstof
Er den del af foderet, der indeholder fibre. Kostfibre har ingen ernæringsmæssig værdi for hunden, men i små mængder er det med til at holde maven i gang.
 
Fructo-oligosaccharider (FOS)
Er naturlige kostfibre med en prebiotisk effekt. Kostfibrene virker i tarmen ved at fremme de gode bakterier., herved bidrager fibrene til en god fordøjelse og et godt velbefindende. Fructo-oligosaccharider findes naturligt i grønsager og frugt.
 
Roer
Roefibre er en naturlig fiberkilde. Fibrene medvirker til at holde tarmfloraen i orden og stimulerer tarmcellernes opbygning. Fibrene absorberer desuden vand og er dermed med til at holde væskebalancen i orden.
 
Majs
Er langsomt omsættelige, gode kulhydrater og samtidig en naturlig kilde til det essentielle omega 6 fedtsyre.
 
Ris
Er en naturlig kilde til langsomt omsættelige og gode kulhydrater og fibre. Dermed har parboiled ris et højere indhold af næringsstoffer end hvide ris idet parboiled ris er dampbehandlet under tryk. Ris er letfordøjelige og er dermed med til at sikre et godt velbefindende.
 
Kartofler
Er en naturlig kilde til langsomt omsættelige og letfordøjelige kulhydrater. Kartofler indeholder fibre, som er med til at sikre en god fordøjelse.
 
Fedtsyrer & olier
Essentielle fedtsyrer (EFA) betyder "nødvendige fedtsyrer", det vil sige fedtsyrer der er nødvendige for hundens sundhed. Hunden kan danne de fleste umættede fedtsyrer ud fra egne fedtstoffer eller dem der tilføres i foderet. Ofte kan hunden dog ikke danne tilstrækkelige mængde n-3 og n-6 fedtsyrer, altså umættede fedtsyrer, hvor fedtsyrens dobbeltbinding sidder på 3. og 6. kulstofatom i fedtsyremolekylet. Omega 3 og omega 6 er essentielle fedtsyrer, som hunden skal have gennem sin kost. Hunden bør få lige meget af hver.
 
Lakseolie
Er en naturlig kilde til de livsvigtige omega 3 fedtsyrer. Omega 3 har en stor betydning for alle kroppens funktioner, det være sig lige fra til en sund og normal udvikling af fostre til en sund og flot hud og pels hos hunde i alle aldre.
 
Omega 3 (fisk)
Er en familie af flerumættede sunde fedtsyrer. Omega3 fedtsyrer er essentielle de spiller en stor rolle for sundheden og bidrager til, at alle kroppens funktioner fungerer normalt. Naturlige kilder til omega 3 fedtsyrer er laks, makrel, tun og sild samt i levertran og skaldyr i en form, der hedder EPA, som er lettere at optage og udnytte. Omega 3 findes også i hørfrø, rapsolie, valnødder og paranødder i en form der hedder ALA.
 
Omega 6 (vegetabilsk)
Er en flerumættet essentiel fedtsyre, som er vigtig for, at kroppen fungerer normalt. Naturlige kilder til omega 6 er korn og vegetabilsk olie, f.eks. majs, tidsel, vindruekerner, rasp, hvedekimolie samt i kød og æg.
 
Rapsolie
Udvindes af olieplanten raps med karakteristiske gule blomster. Når olien koldpresses, bevares både det høje indhold af omega 3 og omega 6 samt indholdet af naturligt E-vitamin, der er en stærk antioxidant, som både er med til at sikre produktets holdbarhed og hundens trivsel.
 

Tilskud/sukkerstoffer

Glucosamin og chondroitin
Er sukkerstoffer, som findes naturligt i kroppens bindevæv, herunder brusk. Glucosamin og chondroitin anvendes som kosttilskud til aktive hunde med et højt aktivitetsniveau til at opretholde en god elasticitet i leddene. Lidt populært kalder man også glucosamin og chondroitin for naturens egen gigtmedicin - netop fordi stofferne kan medvirke til afhjælpe smerter og stivhed i kroppen relateret til alder ved at øge smidigheden i leddene.
 
Kroppen kan godt selv danne glucosamin i små mængder, men tilføres det via kosten, siges det at kunne styrke nedslidt brusk. Glucosamin forefindes både naturligt og som kunstigt tilsætning i hundefoder. Du skal dog helst skelne mellem kunstigt fremstillet glucosamin og det naturligt forekommende glucosamin, som findes i fx skaldyr og fisk.
 
Med alderen får hunden sværere ved at vedligeholde bruskvævet, og det kan gavne at vælge hundefoder med glucosamin eller købe det som kosttilskud. Stoffet methylsulfonylmethan (MSM) er det bedst kendte

svovlholdige stof til at supplerer kostens indhold af svovlholdige aminosyrer. MSM forstærker virkningen af glucosamin og kan således anbefales, hvis man ikke oplever tilstrækkelig effekt med glucosamin alene.

Hvalpe som vokser for hurtigt (især hvalpe af store/dværg hunderacer) kan have brug for ekstra glucosamin og chondrotin, da den store vækst stiller krav til hundens knoglekvalitet og led.

Kategori: Foder

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image

 
Kennel Vistruphus v/Henriette Vistrup | Holmevej 1, DK-4390 Vipperød  | Tlf.: +45 2620 0820 | vistruphus@gmail.com