Nye indlæg

Valg af hundefoder

Skrevet af Henriette Vistrup
02-12-2014 12:00
Fodertyper
Mærkning og deklaration af foder til dyr er underlagt EU-lovgivning, og kravene for landbrugsdyr er mere striks end for vores selskabsdyr. Alle foderproducenter skal følge de samme internationale standarder, og det er den europæiske sammenslutning af foderproducenter FEDIAF der fastsætter de standarder, som foderproducenterne på det danske marked skal følge.

Som hundeejer kan det være rigtig svært at blive klog på varedeklarationerne. Kvalitet kontra pris er blevet undersøgt flere gange, og det er nogenlunde de samme konklusioner, der drages hver gang: ”Det billige hundefoders kvalitet er god nok”. Der er blevet lavet mange opfattende test på hundefoder, og senest tilbage i 2004, testede TÆNK 21 typer hundefoder. Dyrlæger tjener godt på godtroende hundeejere, idet dyrlægen har indgået fordelsaftaler med foderproducenterne. Der er ingen tvivl om, at der kan være interessekonflikter på spil, når der rådgives om dyrt hundefoder, så øjne og ører skal holdes åbne, når foderet skal udvælges.

At sammenligne varedeklarationer er svært, så hvis du vil sammenligne forskellige fodertypers næringsindhold, så skal du sammenligne indholdet i tørstof for at få det rette svar. Det skal du gøre, fordi varernes vandindhold kan være forskelligt. Se formel nederst i indlægget!
 
Rådet til dig som hundeejer, er at udstyre dig selv med en god portion fornuft, tålmodighed og varsomhed. Kig altid på din hund og se om den trives (er den normalvægtig, er afføringen fast og fin). Foderproducenterne er naturligvis interesserede i at sælge netop deres produkt, og det kan være svært at skelne mellem godt og skidt, særligt fordi der også i foderbranchen er forskellige opfattelser af, hvad der er det bedste foder.

Vistruphus C-kuld, 4 uger gamleDe fleste ”all stage” fodertyper har et proteinindhold på 25-30 % hvilket er fint. Igen kommer det an på hvilket protein der er benyttet, og er det rent kød kan proteinindholdet sagtens være over 30 % uden det har en negativ effekt for hundens vækst – fokus skal rettes mod fordelingen af energi i fodret - Det er vigtigt at hunden “kun” får den energi som den har behov for. Det er energien(Kcal) der giver de forkerte påvirkninger i form af, for hurtig eller for lidt vækst. Kalorieindholdet står sjældent nævnt når man som forbruger handler via nettet, så er der ingen anden udvej end at kontakte producenten og høre til fakta.
 
På fodersækken er der en varedeklaration - Den betegnelse der nævnes først, er den faktor som fodret indeholder mest af, og det skal gerne være protein (kød).
Eksempel: Råprotein 30%, Råfedt 16%, Råaske & Træstof 8,5%, Vand 8,5%, Omega 6 1%, Omega 3 4%, Kalcium 1,8%, fosfor 1,3%

Energi kommer fra 3 overordnede næringsstofgrupper i fodret; fedt, kulhydrat og protein, hvoraf de 2 første er de foretrukne. Kulhydrater er den primære energikilde til hurtighedsaktivitet (væddeløbshunde), mens fedt foretrækkes til udholdenhedsarbejde (slædehunde). Hvor meget energi din hund har brug for afhænger af arbejdets intensitet, varighed og frekvens. Almindelige familiehunde har ikke brug for et foder med et højt energiindhold. Hvor meget energi (Kcal) din hund har brug for, afhænger af hvor hyppigt hunden trænes i hårde discipliner. Hunde i normal aktivitet, er hunde som ikke bruges til væddeløb, jagt, og dagligt brugsarbejde. Det vil sige at, ved normal aktivitet menes at hundes primære aktivitet består af 1-2 rolige motionsture samt 1-2 træningsdage i ”hundeklubben”.

Det tager tid og det koster penge at finde det korrekte foder, men det må man ofre i sær når der ikke findes to hunde som reagerer ens – der kan være store forskelle i sammensætningerne af de forskellige fodertyper. Er du i tvivl om din hunds trivsel, så skal du altid rådføre dig med en sagkyndig ernæringsekspert, kendere af din race eller dyrlæger med speciale i ernæring.

FORMEL
Man beregner tørstof ved at finde det stof, som man ønsker at beregne, f.eks. proteinindholdet. Herefter finder man vandindholdet. De to tal kunne være hhv. 36 % protein og 9 % vand.

Regnestykket hedder så: 36 divideret med (100 minus 9) = 36 divideret med 91 = 0,4. Dette tal ganges med 100 = 0,4x100 = 40 %.

Formel: (% næringsindhold / (100 - % vandindhold)) x 100 = % tørstof.
Vistruphus Fauna & Flora, 2013

Kategori: Foder

Kommentarer

 • #1
 • Bjarne
  10-05-2016 10:45
  Ja det er vigtigt at vælge det rette hundefoder, tak for et godt indspark!

  Mvh
  Martin
  http://butik.netdyredoktor.dk


1 

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image

 
Kennel Vistruphus v/Henriette Vistrup | Holmevej 1, DK-4390 Vipperød  | Tlf.: +45 2620 0820 | vistruphus@gmail.com